Dissabte al Riu

El riu no és un abocador. Necessitem aigua “neta” per a viure

Foto final

l passat 25 de març de 2023 la plataforma l’AM RiuNet, amb la col·laboració de l’Associació de veïns de l’Ametlla de Merola i l’Ajuntament de Puig-reig, van realitzar una acció de neteja de la riba del riu Llobregat al meandre que volteja la colònia. Aquesta acció havia estat anunciada amb cartells amb el lema DISSABTE AL RIU.

La situació de la llera del riu en aquest tram d’uns 900 m, és realment preocupant. Ja fa temps que es va posar en coneixement de l’administració competent, de la que esperem resposta. A les imatges es pot veure que les deixalles son de tota mena de materials, incloent uralita, vidres, tot tipus d’envasos i plàstics, …

A l’acció es van concentrar una trentena de persones, veïnes de l’Ametlla de Merola, de Vidàlia (Cal Vidal), del mateix Puig-reig i hortolans dels horts propers, i l’acció es va realitzar en uns 300 metres al llarg del riu.

L’acció va consistir en:

  • Retirar les deixalles més visibles que es trobaven a la riba del riu i dipositar-les al camí que voreja el riu.
  • Penjar cartell als arbres, advertint del perjudici sobre la salut i el medi ambient que causa el fet de llençar residus al riu i de les sancions que preu les lleis vigents .
  • Es va repartir fullets als veïns i hortolans que en aquell moment passaven per la zona.

Les deixalles retirades de la riba del riu es van dipositar en diferents piles al llarg del camí que posteriorment, seran transportades a la deixalleria per al seu reciclatge, quan aquest és possible.

L’efecte d’aquestes deixalles no només afecta les persones que viuen a prop d’aquest abocador, també afecta a totes les persones que viuen riu avall. La toxicitat d’alguns dels productes trobats, etiquetats com a “CORROSIUS”  i també envasos de fitosanitaris dels que a la web de residus de la Generalitat de Catalunya poden llegir “l’eliminació no controlada dels envasos buits poden tenir conseqüències negatives sobre el medi ambient i agrícola” i que en aquest cas s’han abocat al riu .

Volem que l’administració competent prengui mesures per enllestir la feina començada amb medis, dels que no disposen els veïns i que s’incrementi la informació del perjudici que causen a les nostra salut les persones que, per desconeixement i poc civisme, fan un mal ús dels espais que s’han de protegir per a no perjudicar el medi ambient i les persones.

La llera del riu és un abocador, encara falta per treure una bona quantitat de deixallesLa llera del riu és un abocadorEs van treure munts de deixalles
Metres i metres cúbics de deixalles