- L’Ametlla de Merola és un nucli d’uns 200 habitants situat a la vessant meridional de la comarca del Berguedà. L’origen de l’Ametlla és remunta a l’any 1832 , al molí d’en Josep Comas i Ametlla, amb una petita fàbrica de màquines de cardar.
- Aquella incipient activitat econòmica coincideix en l’època que el tèxtil arrencava a Catalunya.
- En Josep Comas i Ametlla, més conegut com a Josep Ametlla era força conegut a la rodalia com a propietari del Mas Ametlla de Casserres que, juntament amb la pertinença del molí al terme parroquial de Merola, donà nom a la colònia.
La Fàbrica
- L’any 1854 en Josep Comas i Ametlla ven el molí a un empresari de Balsareny, en Francesc Sunyer i Enric. La mort d’aquest abans d’enllestir el projecte féu que en Pere Cruells, el seu marmessor, acabés construint una fàbrica de filar i teixir.
- Però no fou fins l’any 1864, quan en Mateu Serra i Tauran, comprà els terrenys i la fàbrica a en Pere Cruells. Inicià l’ampliació de la mateixa i la construcció del Carrer Vell, sent l’any 1870 quan la fàbrica comença a funcionar, i quan, davant els esdeveniments econòmics i socials d’Europa comença a fer-se realitat el futur d’aquell lloc: La Colònia.
La Colònia
- L’any 1873, la fàbrica es va completar. Es va construir el canal i el Carrer Vell. En aquells moments hi ha 90 pisos i la “Casa de les Noies” amb cabuda per a 150 persones, menjador, cuina i dormitoris. A la Colònia hi treballen 500 persones .
- Es construeix l’església entre el 1875-1882, els nens tenen un mestre , i així l’amo va convertint el que era una zona verge en un poble com a tal, dotat de serveis (botiga, teatre, cafè…) fins als nostres díes.
- Tota la colònia s’anirà construint paulatinament a partir de l’any 1880, sent el carrer Montserrat l’ultim a fer-se l’any 1928.
Avui
- Al llarg d’aquests anys, la fàbrica ha anat fomentant tot un seguit d’activitats culturals a la colònia que han fet que l’Ametlla de Merola hagi aconseguit un tret diferencial respecte a altres.
- Gràcies a la creació d’aquelles primeres associacions de tipus religiós, les de “Sant Lluis”, “Sant Josep” i les “Filles de Maria”, la creació l’any 1883-1886 d’una petita orquestra formada per treballadors, les representacions nadalenques dels Pastorets, han impregnat a la gent de l’Ametlla un tarannà i un neguit social i cultural que fa de la nostra Colònia una mostra de la perpetuació de les nostres tradicions més arrelades.
- Així és com, després del tancament de fàbrica l’any 1999, la inèrcia de tots aquests anys, us mostra a través de la xarxa totes les activitats que un poble com el nostre us pot oferir.
Benvinguts a l’Ametlla de Merola