Pasqua i Caramelles
La celebració de la Pasqua sense les Caramelles és poc usual a l’Ametlla de Merola ja que és una de les manifestacions més tradicionals i es pot dir que, més o menys bé i amb més o menys participació, no han faltat mai l en aquesta diada.
Consta que, pels anys 1880-85, existia una forta rivalitat entre el grup de les caramelles i el cor parroquial que acabaren per fusionar-se en una de sola per realitzar el recorregut pels carrers de l’Ametlla, la majoria de vegades han seguit la lletra i música d’en Josep Conangla.
Fira de Sant Jordi
Aquesta festa comença a celebrar-se pels volts de l’any 65 i fou iniciativa de l’Agrupament Escolta, que escolliren el diumenge més proper al del 23 d’abril. Actualment se’n fa càrrec l’Associació Cultural Esplai.
La jornada s’inicia el dissabte al vespre amb la representació d’una obra de teatre o la realització d’una conferència i acaba el diumenge on durant tot el matí, després de la xocolatada, hi ha la venda de llibres i les parades de les diferents entitats. A la tarda hi ha la popular ouada.
Festa de l’arbre
En aquests darrers anys, dins els mesos de febrer i març, es convida a tots els veïns de l’Ametlla de Merola a arranjar el jardins i zones verdes del seu entorn i voltants. Les activitats i tasques es proposen des de la junta de l’Associació de Veïns i es realitzen conjuntament entre veïns i els encarregats de jardineria.
Un cop s’acaben la majoria de tasques programades es sol finalitzar la festa amb un arròs on participen tots els veïns de l’Ametlla com a celebració i premi dels treballs realitzats.
Arribada dels reis
Es té constància de l’inici d’aquesta festa pels volts de l’any 1881 on els reis de l’Orient arribaren a l’Ametlla de Merola el dia de la vigília al vespre. Es feren d’altres anys, però poques vegades fins que al 1923 un grup de joves, amb la col•laboració de les entitats, reinstaurà la diada i fins ara no s’ha deixat de fer, incorporant-hi també l’arribada anterior dels patges per recollir les cartes de la mainada de l’Ametlla. Tot i això, si abans els reis arribaven a la vigília, avui dia arriben sempre puntualment a les 12 del migdia del dia 6 de gener, fent que la diada sigui un xic més especial.