La Festa Major

 


Fins a la inauguració oficial de l’església, la Festa Major es celebrava el dia 15 d’agost, però posada sota patrocini de Sant Mateu començà a celebrar-se el dia 21 de setembre, fos quin fos el dia de la setmana en què s’esqueia. Més tard, la traslladaren al diumenge més proper a la festivitat del sant.
En els seus inicis i durant més de 20 anys venia una orquestra a amenitzar tots els actes que es celebraven que solien ser: dissabte al vespre, completes cantades de l’Orfeó; diumenge a les 8 del matí, cercavila pels carrers; en sortir de l’església, balls de l’esbart dansaire i els de nans i cascavells; a la tarda, processó; al vespre serenates i teatre; el dilluns hi havia l’ofici de difunts al matí, concert a la tarda i castell de focs per acabar la Festa Major al vespre.
Aquest programa que, amb poques variants durà molts anys, amb el temps ha anat canviant i ara és un xic diferent. Així podem veure que la festa comença el divendres a la tarda amb la penjada de la creu al campanar, el concurs de plats culinaris al vespre seguit d’un sopar popular, el pregó de la festa major i nit musical amb l’actuació de grups locals. El dissabte comença ben d’hora amb el concurs de pesca; a la tarda hi ha la presentació de l’equip de futbol-sala, el memorial Josep Ma Feliu i l’espectacle infantil, i a la nit hi ha teatre i seguidament ball-discoteca. El diumenge al matí hi ha la cercavila, la missa solemne i en sortir-ne la tirada de coets i els balls de cascavells, nans i gegants que són seguits per les sardanes de migdia; a la tarda hi ha ball popular i al vespre, revetlla al cafè. Dilluns comença més tard, al migdia amb el concert-vermut; a la tarda hi ha ball popular i al vespre sardanes. La Festa Major acaba dimarts amb la baixada de la creu del campanar.
Com es veu, hi ha algunes diferències, però encara resta de l’antiguitat la celebració de la missa solemne i el centenari i tradicional ball de nans i cascavells, dues manifestacions folklòriques que s’han anat mantenint al llarg del temps.