Annex   5. Desembre 2023. El millor banc del món

Al capdamunt de la miranda, allà on la carretera que arriba a l’Ametlla de Merola creua el canal i fa el seu darrer revolt, hi ha un banc que és el punt de trobada de joves i grans.

És un banc molt ben situat. Des d’allí, es controlen dues de les entrades principals a la colònia. També es veuen els cotxes que arriben i marxen de l’aparcament, els que entren a la zona de vianants per carregar o descarregar, els que van cap a les fàbriques i els que acaben el seu recorregut al bar. A banda dels cotxes, des del banc també es veu qui s’allunya per anar a treballar una estona a l’hort, qui va a llençar la brossa al racó, quina ruta faran els que van a passejar: si baixen fins el riu, si agafen el camí de la resclosa o si avui tomben pel camí negre per arribar-se fins el bosc dels pollancres.

En el banc, s’hi asseuen els excursionistes i les parelles, gent de casa i també els forans. Però els protagonistes de l’escrit d’avui són els veïns de l’Ametlla. Vora el banc es troben, els dies feiners, els avis que surten a fer el passeig de mig matí o de mitja tarda. En canvi els dissabtes i els dies festius, l’hora del vermut és la més concorreguda. A vegades són tants els veïns que s’hi apleguen que necessiten un segon banc: entre dos homes l’aixequen i el col·loquen al costat del primer, ajustant-ne la posició: els dies d’hivern, es busca el solet que s’escola entre les branques; a l’estiu, en canvi, el belluguen per gaudir de l’ombra dels arbres i de la brisa que sempre bufa a la miranda.

Un cop asseguts, els veïns es posen el dia parlant de tot, s’interessen per la salut dels altres, comenten les novetats de la colònia i del món sencer i fan, si s’escau, la reunió prèvia a la reunió. Aquest banc és un punt de trobada important i tot el que s’hi diu forma part de la vida a la colònia.

Si un dia us hi apropeu, potser us sorprendrà veure que és un banc de ferro vell, lleig i força incòmode. Quan t’hi asseus, el contacte és fred a l’hivern i crema a l’estiu. Però no penseu que caldria canviar-lo per un de més modern o de disseny elegant. De cap manera! Aquest és un banc lleuger, mòbil i molt pràctic. Un de nou no podria igualar els avantatges que té. És el millor banc del món!

La noia que viu a Cal Ventura