XXIV TROBADA DE GEGANTS

 l’Ametlla de Merola 31 d’agost de 2013

COLLES PARTICIPANTS


NAVÀS
SANT POL DE MAR
SANTA MARIA D'OLÓ
RIPOLL
LLORET DE MAR
ANDORRA LA VELLA
L'AMETLLA DE MEROLA

 

PROGRAMA D’ACTES


 

17:30 Activitats per a la Mainada
18:00 Plantada de Gegants
19:00 Cercavila pels carrers i places
21:00 Sopar Geganter

 

Fi de festa amb Gemini Sons

 

Ja la tenim aquí, és la nostra Trobada de Gegants i aquest any ja en portem 24. Com ja fa molts anys sempre us donem la benvinguda amb un petit escrit. Aquest any hem cregut convenient posar un escrit que va fer un membre de la nostra colla i que es va publicar a la revista “Gegants” l’hivern del 1999. Aquesta revista la publica cada trimestre l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.
Aquest escrit demostra com la gent d’aquí l’Ametlla batalla perquè les tradicions es compleixin i no es perdin mai. Des de la colla volem donar les gràcies a tota la gent que fa possible que any rere any es pugui celebrar la Trobada i animem els més joves que no deixin perdre tot el que s’ha fet fins ara. Us deixem doncs amb l’escrit:


De vegades ens preguntem què és un fet excepcional, per a mi ho és tot allò que surt fora del normal establert dins de les pautes normals.

L’Ametlla de Merola és una colònia tèxtil situada concretament al sud del Berguedà. Aquest poble té la tradició centenària de balls de nans i cascavells que dansen el diumenge de la Festa Major a la Plaça de l’Església. Fa 10 anys també hi ha incorporat el ball de gegants. Aquesta tradició es manté fidel any rere any, a les 12 del migdia, sortint de l’ofici religiós. Aquest any la Festa Major va ser el dia 19 de setembre. Una
hora abans d’iniciar els balls, la pluja va començar a caure. La gent que portem endavant aquesta tradició ens resistiem a no poder ballar per la pluja: feia 40 anys que no plovia un diumenge de Festa Major. Buscant un local tancat per ballar, les opcions en una colònia tèxtil de 350 habitants eren molt reduïdes, però algú va dir: -Potser dic una bestiesa, però, i si balléssim dintre de l’Església?
El consens de les persones que érem allà va ser unànime. Llavors el visionari va dir que anava a demanar-ho al mossèn. Mentre feien l’ofici, es va demanar al rector què li semblava la proposta, i ell no va dubtar ni un moment. Un cop finalitzat l’ofici va anunciar que es farien els balls dins de l’Església perquè allà era la Casa del Poble. En aquells moments els assistents a missa, que tampoc es resignaven a no veure els balls, van esclatar en un fort aplaudiment. Van entrar geganters i diverses persones que ràpidament van condicionar l’Església per poder dansar.

La Cobla es va situar davant l’altar. I a les 12.05 minuts es sentien les notes del primer ball de cascavells. A mesura que s’anaven succeint cada un dels cinc balls de cascavells l’emoció en la gent era indescriptible: els ulls plorosos de la gent eren nombrosos. En el segon i quart ball dels cascavells, el crit d’AIRE amb què la gent on dóna ànims als cascavells, ressonava en un marc incomparable.

El ball de nans, amb quatre nous balladors aquest any, amb els nervis que comporta pels assajadors, feia sentir el ball de l’americana i el ballet de Déu un moment màgic. Finalment van sortir els gegants al mig de l’Església per dansar el vals, interpretat per la Cobla Pirineu de Berga amb la sonoritat que dóna un recinte tancat. En el segon ball de gegants, el galop, gegants i parelles de geganters es van obrir pas entre la gent. La repetició del galop per part de tots els assistents que vulguin, tradició ja arrelada,també es va fer. Un cop acabats els balls es va fer la ballada de tres sardanes per acabar la Festa.
Preguntant als més grans del poble, persones de més de 85 i 90 anys deien que mai recorden que s’haguessin ballat els balls de nans i cascavells dins de l’Església. Algú recorda que aquell any que va ploure, es va ballar l’endemà, el dilluns de Festa Major.
Des d’aquí volem deixar constància d’un fet excepcional per a la gent de l’Ametlla de Merola. I volem agrair al mossèn la seva actitud en no dubtar ni un sol moment en mostrar el seu suport per unes tradicions tan estimades per la gent volent convertir l’Església de l’Ametlla de Merola en la Casa del Poble.
El que va començar sent un matí plujós va acabar sent un dia d’agermanament de gent creient i pagana dins un marc especial per a totes aquelles persones que estimen unes tradicions que ens sentim molt nostres.